Maďarská delegácia si v Kežmarku uctila pamiatku Imricha Thökölyho

13.09.2005 Kežmarok

Kežmarok 13. septembra (TASR) - Okrúhle 300. výročie úmrtia Imricha Thökölyho, kežmarského rodáka a veliteľa povstania uhorskej šľachty proti cisárovi, si uc...
Kežmarok 13. septembra (TASR) - Okrúhle 300. výročie úmrtia Imricha Thökölyho, kežmarského rodáka a veliteľa povstania uhorskej šľachty proti cisárovi, si uctila v mauzóleu v novom evanjelickom kostole v Kežmarku maďarská delegácia. Viedol ju podpredseda parlamentu Maďarskej republiky László Mandur.

Súčasťou pietnej spomienky boli modlitby v maďarskom jazyku a pripomenutie si osobnosti I. Thökölyho. Primátor Kežmarku Igor Šajtlava zdôraznil, že Thökölyovci boli najznámejším a najdlhšie pôsobiacim panstvom na kežmarskom hrade. Štyri generácie rodiny - Šebastián, Štefan I, Štefan II. a Imrich žili na hrade v rokoch 1579 až 1684. Prebudovali pôvodne gotický hrad na prepychové renesančné sídlo, ale na druhej strane vzťah medzi panstvom a mestom sa značne vyostril.
Najznámejším členom rodiny bol Imrich (1657-1705), veliteľ povstania uhorskej šľachty proti cisárskemu habsburskému rodu. Spojenci Turci dokonca vyhlásili Imricha za uhorského kráľa. Po porážke povstania sa Thököly uchýlil do Turecka, kde zomrel. Po dvesto rokoch previezli jeho pozostatky do Kežmarku.
Ako vodca kurucov podnikal Imrich Thököly pustošivé vpády na slovenské územie. Viedenský dvor bol ochotný robiť ústupky. Na sneme v Šoproni v roku 1681 obnovili uhorskú feudálno-stavovskú ústavu, zvolili palatína. Protestanti mali dostať dva kostoly v každej stolici, tzv. artikulárne chrámy. Osobnosť Thökölyho je preto spojená aj s bojom za náboženskú slobodu evanjelikov.
Podpredseda maďarského parlamentu L. Mandur v rozhovore pre TASR vyzdvihol osobnosť I. Thökölyho. Pripomenul, že rôznosť kultúrnych koreňov i jazyka neznamená, že nemôžeme spoločne budovať lepšiu a krajšiu budúcnosť než bola tá v minulosti.
Členovia delegácie si prezreli kežmarský hrad i novú expozíciu o rodine Thökölyovcov vo vstupnej veži, ktorú sprístupnili počas uplynulého víkendu.
 

Vyberte región

mark